Find din indre optimist frem – interview med Tenna

Velkommen til serien af interviews om valg og fravalg på Du ka hva’ Du vil. 

Serien handler om livet og sætter fokus på, at alle lever livet forskelligt.

Formålet med serien er, at du kan finde inspiration hos andre til at skabe din egen vej.

Denne gang er det Tenna Silkjær, som har ordet.  
Med sine kun 24 år og med en historie der allerede fylder godt,
så er det bare om at tage til dig af Tenna’s guldkorn om livet.

Tag godt imod Tenna Silkjær:

Hej

Jeg vil starte med, at introducere mig selv. Mit navn er Tenna Kirkeby Silkjær. Jeg er en solid årgang 90, der på stående fod kan se frem til en 24 års fødselsdag næste uge. Jeg læser til designteknolog, med speciale i branding og marketing management på TEKO i Herning, alt i mens jeg er bosat i Aarhus C. Jeg har for nyligt opstartet en konsulentvirksomhed, der hjælper virksomheder til at skabe brand-værdi. (Ikke brand som i flammer, men brand som i Coca Cola og Nike.)

I min fritid står jeg på long board, laver håndarbejde, vader rundt i skove og bjerge.
Andre kalder det hiking. Fancy pancy.

Jeg har fået følgende spørgsmål, som jeg vil besvare bedst muligt. Nøgleordene vil være; optimisme, udvikling og målsætning.

Hvad er der sket i dit liv de sidste 5 år?

Kigger vi fem år tilbage, gik jeg stadig på HF. Efter en 10. klasse og et sabbatår, synes jeg ikke en uddannelse der blev omtalt som ”Hurtig Færdig”, var helt ved siden af min ønskeseddel. Og hurtig færdig var det, hvilket betød, at der skred et par fag i svinget som jeg selvfølgelig måtte tage op på VUC – men det kommer vi til. Efter en uge på en hestevogn, i en bus og rundt i samtlige barer i Holstebro, synes jeg det var ved, at være tid til, at finde et arbejde. Svip Svup til Hvide Sande og så arbejdede jeg lige pludselig som kok.

Månederne gik og endnu en gang var det til tid, at lægge fremtidsplaner.

HF gennemførte jeg med planen om, at skulle videre på arkitektskole, men mit snit var 0,2 procentpoint for lavt. Jeg var ødelagt, da jeg kom ud og fik min hue på, og havde derfor fortrængt alle fremtidsplaner under mit sabbat/arbejdsår. Da ansøgningsfristen til universitetet nærmede sig, henvendte jeg mig til VUC og læste tysk op på B niveau. Ansøgningen blev sendt afsted og en rum tid senere strøg en bekræftelse på at jeg var optaget, ind ad brevsprækken.

Med flyttekasser under armen og benene på nakken, rykkede jeg til Aarhus for at læse filosofi på universitetet. Der gik ikke lang tid, før jeg mærkede, at filosofi var en langhåret størrelse og knap et år efter studiestart, vendte jeg tilbage til mit arbejde som kok i Hvide Sande. Et job jeg havde pendlet til i weekenderne under mit studieforløb, fordi jeg simpelthen elskede mine kollegaer.

Alligevel blev mit hjerte i Aarhus, så jeg fandt et arbejde lidt udenfor centrum, i Viby, hvor jeg skulle smøre sandwiches og betjene kunder. Det var super spændende, at møde de mennesker man lavede mad til; noget jeg ikke havde oplevet ofte som kok.

But life goes on, og uddannes det skulle jeg. Da kreativitet ikke er fremmed for mig, gik jeg ad designvejen ind i livsstilsbranchen; en beslutning der førhen havde ligget fjernt. På det tidspunkt var det almindeligt, at tage en uddannelse på universitetet. I min tid som filosofistuderende behandlede jeg teorier om hvad mennesket er i forhold til samfundet og omvendt. Jeg mærkede, at interessen for, at være en del af samfundet var større. Jeg ville erfare og handle, i stedet for at læse og analysere. Så for halvandet år siden startede jeg på en erhvervsakademiuddannelse på TEKO.

Det kan være, at du nu tænker – wow, skal jeg også igennem alt det for, at finde ud af hvad jeg vil? Nej, ikke nødvendigvis. Men vær klar over, at det er okay, at tage fejl og det er okay, at starte forfra. Så længe man gør det helhjertet. Der er mange ting, at tage stilling til som ung. Tag den med ro. Alt skal nok ordne sig, så længe du bliver ved med, at sætte nye mål.

Hvilke valg har du taget, som gør, at du er der hvor du er nu?

Alle valg – og jeg fortryder intet. Det er okay, at man ikke er skåret til, at gå på universitetet. Der findes et job til alle. Det er vigtigt ikke, at være for god til at udføre en opgave ordentligt. Som der sættes pris på de store navne indenfor modebranchen, skal der lige såvel sættes pris på skraldemænd og buschauffører. Hvad skulle vi gøre uden dem? Så uanset hvilket valg du tager, når du skal ud på arbejdsmarkedet, er det vigtigste at være stolt og yde 100%.

Har du en drøm du følger?

Da jeg var yngre drømte jeg om, at kunne leve uden økonomiske problemer. Det tror jeg ikke, jeg er ene om. Så jeg knoklede. Som opvasker, som kassedame, som maler, som rengøringsdame, som bartender, som kok, som butiksassistent. Mit mål i sig selv var, at tjene penge, så jeg kunne have det sjovt i min fritid.

Det har heldigvis ændret sig. I dag er min drøm, at de glade timer vægter mere end de negative, når jeg engang skal herfra.

Er der nogle drømme du har lagt lidt til side for, at lave det du laver nu?

Nej, men jeg har lagt mine drømme til side i mange år, fordi jeg troede jeg ikke kunne andet end praktisk arbejde. Selv da jeg gik på universitetet. Der skulle ryddes op i mit liv, før jeg kunne være den jeg gerne vil være. Og de mennesker der vil mig det bedste, hænger stadig ved. Husk at omgås mennesker, der er gode for dig og skab relationer hvor der er gensidig respekt.

Hvad synes du kan være hårdt her i livet mens du laver det du laver?

Jeg synes det kan være hårdt, at man ikke kan gøre alle tilfredse. Men det er bare ikke muligt. Så man bliver nødt til selv, at være tilfreds først og fremmest, for at kunne dele ud af det overskud der følger med.

Hvad gør du for at gøre det let for dig selv?

1)    Jeg accepterer, at alt ikke går som planlagt. Jeg er perfektionist med stort P, så når jeg gør noget, gør jeg det 100%.

2)    Jeg snakker med andre og forventer en ærlig mening, såvel som jeg selv strør om mig, med ærlige meninger. Det kan man kun mestre, hvis man også følger tredje punkt.

3)    Vid når du skal tie stille og lytte. Ønsker man, at høste erfaring er det lige så vigtigt, at kunne lytte og lære af andres.

Har du planer for de næste fem år? Eller tager du det som det kommer?

Jeg tager det som det kommer, da målet på stående fod er, at gøre mit studie færdig og efterfølgende finde mig til rette på arbejdsmarkedet. På et tidspunkt ønsker jeg, at videre uddanne mig, men det er ikke noget der haster. Man bliver aldrig for gammel til, at lære.

Har du noget du vil give videre til andre som gerne vil det samme som dig? Eller bare i det hele taget til unge som står og skal til og finde ud af hvad de vil og hvordan de gør?

1)    Omgiv dig med positive mennesker.
Negative mennesker der ikke vil dig noget godt, tager for meget energi og stjæler fokus fra dine mål.

2)    Sæt et mål og vær til stede i processen.

Det er okay, at du ikke kan tænke 5 eller 10 år frem. Kan du det, er det flot, men alternativt kan du sætte et mål for det næste år. ”Jeg ønsker, at blive student med gode karakterer.” Kan være en mulighed; det kan også være ”Jeg ønsker, at få en masse gode venner.” Der er ikke noget personligt mål, der er forkert.

Har du sat et mål, der virker uoverskueligt, kan du tænke på et delmål, der kan hjælpe dig i den rigtige retning. Et eksempel kan være, at du har haft en rigtig dårlig dag. Det er okay, at have dårlige dage, så længe de hører op igen. Så dagen efter sætter du dig et mål der lyder; ”Jeg vil smile mere.” Smil er noget du selv kan styre, og dine omgivelser vil blive påvirket af din udstråling. Automatisk vil du opdage, at dagen bliver lettere og du får det bedre. Og med en positiv indstilling kommer man bare længere.

3)    Vær den bedste version af dig selv, i stedet for at være en kopi af andre.

Mange tak for, at i ville læse med. Jeg håber det kan være til gavn. Hvis der opstår nogle spørgsmål kan man henvende sig til tk.silkjaer@gmail.com, så skal jeg svare det bedste jeg har lært.

Mange gode hilsener Tenna Kirkeby Silkjær

Tenna Du ka hvad DU vil

 

Du ka hva’ Du vil takker mange gange, Tenna for at dele sin historie, <3
og håber du har fået masser af inspiration til dit eget liv.

Vil du være sikker på at få den næste historie med også,
så tilmeld dig Du ka hva Du vil listen. Det er helt gratis. 

Lyt til din krop – Du ka hva’ Du vil

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Password Reset
Please enter your e-mail address. You will receive a new password via e-mail.